lördag 7 maj 2022

26 juni 2022: Finnforsberget 251 m ö.h. guidad visning av hällmålningar och berättelse om Finnforsrövarna

 

Bild från Skellefteå museums hemsida om hällmålningarna.
www.skelleftemuseum.se











Top of Skellefteå till Finnforsberget

Välkommen till Finnforsberget! Vi börjar med visning av de unika hällmålningarna. Arkeolog och kulturmiljöantikvarie Olof Östlund vid Skellefteå museum medverkar. Vi börjar kl. 16. 

Efter visningen, som tar ca 45 min, blir det fika och vandring till själva toppen av Finnforsberget 251 m ö.h. På vägen tillbaka passerar vi Rövarberget och Finnforsgrottan. Här kommer historiker Ulf Lundström berätta om de beryktade  s k Finnforsrövarna. 
(Men man kan, förstås, bara delta vid hällmålningarna om man så önskar). 

Tid: Söndag 26 juni kl. 16.
Om du vill vandra med oss andra startar vi kl. 15.15 från grön flagga, se karta. 
Kostnad: 150 kr för allt. För dig med Top of Skellefteå-kort är det gratis. Kortet kan köpas på plats eller på Skellefteå Turistcenter. 
Ingen föranmälan. 
Ta gärna med eget fika, men vi bjuder på kokkaffe (tar med gasolkök, vi gör ej upp eld).
Arrangör: Top of Skellefteå / Magasin Silvervägen 

Frågor? tel. 070 3500555 maria @ midsommarudden.se 

Bakgrund:
2006 påträffades två platser med hällmålningar på Finnforsberget, på norra sidan av Skellefteälven. De är unika i Sverige. Aldrig tidigare har man hittat fiskar som motiv på hällmålningar. Här finns sammanlagt 29 fiskar avbildade. Dessutom finns några bilder av både älgar och människor. En tidsmässig hållpunkt för mänsklig aktivitet på platsen har vi fått genom fynd vid utgrävningen — stora mängder av förarbeten till spetsar med rak bas. Sådana pilspetsar användes under bronsåldern, ca 2 000—500 f.Kr.

Läs mer:
Hällmålningarna på Finnforsberget, Skellefteå sn, Raä 118 och 123, Västerbottens län Thomas B Larsson med dokumentationsbeskrivning av Sven-Gunnar Broström
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:607429/FULLTEXT02

På grottväggen finns tolv fiskar arrangerade ovanför varandra i två rader, samt en älgfigur. Lägg märke till att fiskarna simmar åt samma håll – man har tolkat det så att de simmar uppströms mot sina lekplatser, vilket den feta laxen gör på försommaren.”
http://skellefteamuseum.se/finnfors/



Top of Skellefteå pågår mellan 26 maj–30 september 2022. Kortet kan köpas på Skellefteå Turistcenter eller via Swish. Uppgiften går ut på att besöka de toppar som anges på kortet. Senast den 2 oktober 2022 ska kortet lämnas in, med notering om vilka toppar som man bestigit. Alla som besökt och antecknat minst tre toppar deltar i utlottning av fina priser. Här ingår bland annat tre presentkort till ett värde av 500 kr/st. Resultatet anslås hos Turistcenter i vår blogg. Prisutdelningen äger rum i början av oktober. För Dig under 15 år är kortet gratis. Men för att kunna vara med i utlottning av vinster måste man anteckna sig för medverkan eller vid inlämning av sitt kort. Vi har en Facebook-grupp https://www.facebook.com/groups/818125029080080

där man snabbt kan få information. Självklart utgår vi från att ingen fuskar i vår sommartävling och uppför sig väl i skog och på lågfjäll.


Kortet finns alltså hos Skellefteå Turistcenter, men om du inte har möjlighet att köpa där kan du sända 250 kr via Swish till 123 500 94 10 (Midsommarviken AB). Då skickas kortet per post, porto ingår.


Magasin Silvervägen i samarbete med Skellefteå Turistcenter.
Jour alla dagar för angelägna frågor kl. 10–20 tel. 070 3500555
maria @ midsommarudden.se 


Plats att parkera. Se grön flagga alt. finns även några platser vid gul flagga. 
Vägen upp till Finnforsberget vägen har en vägbom som ibland är stängd och låst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Följ med till Petberget!

  MÅNDAG 27 JUNI 2022 KL. 18:00–20:30 Gemensam tur till Petberget – mycket att upptäcka Följ med till Petberget! Det blir en kombo med toppb...